Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1189 bekeken

Senaat stopt misbruik dwangsom bij Wob

Ook de Eerste Kamer heeft een stokje gestoken voor het misbruik van dwangsommen in verband met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat misbruik kostte overheden veel geld.

Wob-verzoeken worden hierdoor uitgezonderd van de wet die dwangsommen regelt. Tot nu toe hadden burgers ook bij Wob-verzoeken recht op een geldbedrag als er niet op tijd een beslissing op een aanvraag of bezwaar kwam. Daar werd misbruik van gemaakt door burgers die verzoeken uitsluitend indienden in de hoop geld te krijgen bij een te late beslissing.

Tijdig
Het schrappen van Wob-verzoeken uit de wet voor dwangsommen betekent niet dat een gemeente niet meer op tijd hoeft te reageren op een aanvraag of bezwaar. Zij blijven verantwoordelijk voor een tijdige beslissing op het Wob-verzoek. Gebeurt dat niet, dan kan de burger altijd nog naar de rechter stappen.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.