Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1302 bekeken

Gemeenten naar Europese Commissie wegens kerncentrale

De Nederlandse gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen dienen een klacht in bij de Europese Commissie, omdat ze inspraak willen bij het verlengen van de levensduur van de kerncentrale in het Belgische Doel, net over de grens.

De keuze voor de Europese Commissie is een juridische afweging. Die mededeling deed burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom in een brief aan zijn gemeenteraad. Gemeenten voelen zich buitenspel gezet bij langer openblijven kerncentrale Doel. Burgemeester Petter van Bergen op Zoom in het Brabants Dagblad: "Het gaat om een grensoverschrijdend risico." Volgens Schoups Advocaten in Antwerpen, bij wie Petter advies inwon, maken juridische procedures weinig kans, maar is een klacht bij de Europese Commissie zinvol.

De burgemeesters van de drie gemeenten sturen hun klacht eind september officieel naar Brussel. Over de inhoud wordt nog overlegd met enkele Europarlementariërs. Na het zomerreces willen de burgemeesters een bijeenkomst organiseren met vertegenwoordigers van gemeenten uit de regio, provincies en de landelijke politiek, om de veiligheidsrisico's van kerncentrales te bespreken.

door redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.