Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 3831 bekeken

Afvalpasjes Arnhem bedreigen onnodig privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat alsnog handhavend optreden tegen het afvalpassysteem van gemeente Arnhem.

De ondergrondse containers in Arnhem beschikken sinds 1 juli 2014 over een scannersysteem, die alleen met een elektronische afvalpas met de adresgegevens van de pashouder zijn te openen. Dat meldt Stichting Privacy First.

Noodzaak
De verzamelde persoonsgegevens worden verwerkt in een centraal datasysteem van de gemeente. Volgens de gemeente is dit nodig om te voorkomen dat inwoners uit andere gemeenten of bedrijven de Arnhemse containers gebruiken. Een Arnhemse inwoner stapte vanwege deze werkwijze naar de rechter. Hij stelt dat de noodzaak van deze maatregel niet is aangetoond en dat er ook andere systemen mogelijk zijn, bijvoorbeeld met anonieme pasjes zonder uniek nummer. Hij vroeg de rechter om het gemeentelijke besluit ongedaan te maken, met een beroep op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), waarin een "noodzaak" wordt vereist.

Hoger beroep
Nadat de Rechtbank Gelderland de gemeente Arnhem in het gelijk had gesteld, omdat de "uitgangspunten" en "doelen" van de gemeente voldoende noodzaak zouden vormen voor het verzamelen van de persoonsgegevens, stapte de Arnhemmer naar de Raad van State. Deze verklaarde in april het hoger beroep gegrond, omdat de gemeente nooit een formeel besluit had genomen voor het verzamelen van de betreffende persoonsgegevens.

Handhavingsverzoek
Ondanks de uitspraak van de RvS gaf gemeente Arnhem aan geen anonieme pasjes voor afvalverwerking te gaan invoeren. Daarop stapte de Arnhemmer eind mei naar de AP en diende een formeel handhavingsverzoek in. De AP kondigt nu aan dat ze in week 40 een voornemen tot handhaving gaan aankondigen. Dat is vlak na de geplande behandeling van het afvalbeleid door de Arnhemse gemeenteraad. Mogelijk hoopt de AP te kunnen afzien van handhaving, als de gemeenteraad B&W opdraagt om de huidige verzameling van persoonsgegevens onmiddellijk stop te zetten.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.