Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1499 bekeken

Cursus herstelt vertrouwen in gemeentepolitiek

De cursus Politiek Actief bindt vanaf november in regio Arnhem de strijd aan met het afnemende vertrouwen in de lokale politiek.

De cursus van zes bijeenkomsten gaat dan van start in Arnhem, Rheden, Renkum, Duiven en Doesburg en wordt gegeven in samenwerking met ProDemos, het "Huis van de Democratie'.

Vertrouwen
De cursus Politiek Actief biedt deelnemers een kijkje in de keuken van het lokale bestuur. Ze maken kennis met het college van B&W,  de gemeenteraad en lopen stage bij een plaatselijke politieke partij of bij de gemeente. Doel is het vertrouwen van mensen in de lokale politiek te herstellen en hen enthousiast te maken om hier ook zelf aan deel te gaan nemen.

„Uit onderzoek van de Vereniging van Griffiers onder ruim 400 gemeenten blijkt dat een kwart voornamelijk kleine gemeenten problemen heeft met het vinden van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen", vertelt Huri Sahin van ProDemos in De Gelderlander. „We hebben naar aanleiding daarvan de cursus Politiek Actief opgezet om mensen meer bewust te maken van de politiek."

Participeren
En deze aanpak werkt, zo blijkt uit onderzoek dat ProDemos begin 2016 heeft laten doen naar de effecten van de cursus. Hieruit blijkt dat deelnemers beduidend meer kennis hebben over gemeentepolitiek, dat hun intentie om in de politiek te participeren toeneemt en dat ze na de cursus meer vertrouwen hebben in de (lokale) politiek.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.