Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2307 bekeken

Roermond steekt hand in eigen boezem

De meerderheid van de Roermondse gemeenteraad wil dat raadslid Jos van Rey (LVR) opstapt. Maar ze kunnen hem niet dwingen.

Dat is de conclusie uit de extra ingelaste raadsvergadering om te praten over de betekenis van het vonnis tegen Van Rey voor het functioneren van de raad, melden ANP, Nu.nl en De Limburger.

Moreel
Doel van de raadsvergadering was om met elkaar te leren van het verleden. De Roermondse coalitiepartijen zeggen hierover: "De stad en haar inwoners worden nu al vele jaren gegijzeld door deze zaak, het heeft de stad en haar inwoners onnodig verdeeld en de stad en de integriteit van het stadsbestuur en de politiek in het bijzonder in een kwaad daglicht gesteld. Dat moeten we onder ogen willen zien." Het feit dat de betrokkenen hoger beroep hebben aangetekend, ontslaat de gemeenteraad niet van haar verplichting om politiek en moreel te oordelen en met elkaar te leren van het verleden, zeggen de coalitiepartijen: "Want duidelijk is, dat deze situatie zich niet meer mag voordoen."

Reflectie
Van Rey is veroordeeld voor corruptie en lekken van vertrouwelijke informatie, maar toont volgens de gemeenteraad geen berouw. CDA-fractievoorzitter Marc Breugelmans deed namens de zeven coalitiepartijen een beroep op Van Rey om op te stappen. Hier kunnen ze hem echter niet toe dwingen.

De coalitie steekt echter ook hand in eigen boezem: "We dienen af te rekenen met een bestuurscultuur die niet past bij een rechtstaat waarin iedereen gelijk is, iedereen - alle inwoners en ondernemers - gelijke kansen dient te krijgen en vriendjespolitiek en zelfs de schijn van belangenverstrengeling en corruptie niet thuishoren. In onze gedragscode hebben we ons verplicht er actief op toe te zien dat de gedragscode wordt nageleefd. Er zijn al veel stappen gezet. Maar papier is geduldig. Het gaat erom dat raadsleden en wethouders zich er ook naar gedragen. In woord en daad. Niemand neemt daarbij een uitzonderingspositie in."

Afleiding
Volgens Van Rey was het debat tijdens de extra ingelaste raadsvergadering niet in het belang van Roermond, maar een "afleidingsmanoeuvre". Van Rey: "Want verder gebeurt er niets door het college in Roermond." Hij benadrukte dat hij wil aanblijven als raadslid.

Voor de volledige reactie van de coalitie en van de LVR, zie De Limburger.

Door: Betty Van Wijngaarden

Of registreer je om te kunnen reageren.