Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Dienstverlening

Nieuws 353 bekeken 1 reactie

ICT-chaos Amsterdam bedreigt uitkeringen

De automatisering van de gemeente Amsterdam is bijzonder slecht, dat chaos dreigt bij het verstrekken van uitkeringen door de sociale dienst en bij aangiftes bij de belastingdienst.

Wethouder Eric Wiebes heeft de gemeenteraad vorige week in een besloten vergadering ingelicht over de problemen. Dit meldt Het Parool.

Zo kan het overmaken van uitkeringen in het honderd lopen, waardoor duizenden mensen in problemen komen. Ook bij de belastingdienst en afgifte van vergunningen kan het misgaan. Bij storingen kunnen gegevens verdwijnen door het ontbreken van backups, met administratieve chaos tot gevolg.

Een ander gevaar vormen de vele datacenters die niet voldoen aan normen voor klimaatbeheer en veiligheid. Een stad als Amsterdam zou kunnen volstaan met twee tot drie datacenters, maar heeft er liefst vijftig. In een groot aantal loopt de temperatuur in de zomer soms op tot veertig graden en gaan systemen plat. Ambtenaren sturen hun mail vaak via gmail of hotmail om de trage gemeentelijke servers te ontwijken, die er soms uren over doen.

Joost Valkhoff

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    Jammer dat er meer wordt geciteerd dan het Parool schrijft... Parool meldt niets over uitkeringen sociale dienst! Alleen over belastingen en vergunningen. Valt dit onder tendentieuze berichtgeving? Is dit het opstoken van een vuurtje met onjuiste citaten?
    Slechte beurt van gemeente.nu!

Of registreer je om te kunnen reageren.