Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Dienstverlening

Nieuws 132 bekeken

Juridisch gesteggel rond weigerambtenaren

Het kabinet heeft meer tijd nodig om een reactie te geven op een advies van de Commissie gelijke behandeling over de weigering van ambtenaren om homohuwelijken te sluiten.

Minister Marja van Bijsterveldt van Emancipatie meldde de Tweede Kamer woensdag dat het kabinet nog juridisch advies inwint bij de Raad van State en daarom nu niet zoals toegezegd al een reactie heeft.

Tot op heden heeft het kabinet steeds benadrukt dat gemeenten de ruimte hebben om rekening te houden met bezwaren bij ambtenaren. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het verplichten van ambtenaren om homohuwelijken te sluiten.

Maar de kans is groot dat er geen uitspraak van de Kamer komt. Binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is onlangs afgesproken dat de kwestie van de weigerambtenaren niet tot interne problemen zal leiden.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.