Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Dienstverlening

Nieuws 242 bekeken 3 reacties

Run ontstaan op ID-kaarten

Veel ouders vragen nog even snel een identiteitskaart voor hun kinderen aan. In november ging het om ruim 16.000 aanvragen, vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag een bericht daarover in het RTL Nieuws bevestigd. Het stijgend aantal aanvragen was verwacht.

De jeugdkaart (kinderen tot 13 jaar), die nu nog maximaal 9,22 euro kost, wordt vanaf januari flink duurder: 30 euro. Het ministerie had al voorspeld dat het aantal aanvragen fors zou toenemen en waarschuwde dat dit kan leiden tot mogelijk langere levertijden.

Problemen

Gemeenten hebben instructies gekregen om een en ander in goede banen te leiden. Tot nu toe hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan, aldus de woordvoerder.

Het jeugdtarief wordt verhoogd omdat veel meer jongeren deze zogeheten jeugd-NIK aanvragen dan bij de invoering was voorzien. De kinderbijschrijvingen in het paspoort van de ouders zijn met ingang van 26 juni volgend jaar niet meer geldig.

Nico van Wijk

3 reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Toch een beetje raar. Eerst schaffen we de jeugdbijschrijvingen in het paspoort af. Dan vinden we het "onverwacht" dat er meer ID kaart aanvragen voor jeugdigen komen en gaan we deze duurder maken. Ik meen me te herinneren dat een minister van BZK ooit gezegd had in de kamer dat gezinnen tegemoetgekomen zouden worden in de kosten zodra de bijschrijvingen in paspoorten zouden verdwijnen. Nu is een bijschrijving ongeveer even duur als een ID akart. straks is de ID kaart drie maal zo duur. Dat is een prijsverhoging van 300%. Dat vind ik niet kies en geen voorbeeld van een betrouwnare overheid. Dat zouden we ons ter harte moeten nemen.

 • no-profile-image

  Jan Meijsen

  Onwaarschijnlijk hoe de Haagse politiek de betrouwbaarheid van de overheid verkwanseld. Vanuit Den Haag zijn burgers een abstract begrip. Voor ons (ben in dienst van gemeente) zijn het mensen van "vlees en bloed" die terecht boos aan de balie staan over dit soort praktijken. Met allerlei programma's en inspanningen doen wij op gemeentelijk niveau ons best om het beeld mbt de betrouwbaarheid van de overheid een op orde te krijgen. Zeker gezien de recente historie rond de ID-kaart maakt dat dit soort onbegrijpelijke acties vanuit Den Haag, de gemeenten enorm frustreren in hun pogingen om dat (ook door Den Haag gewenste) één betrouwbaar loket te worden voor de Overheid.

 • no-profile-image

  Gerald

  En dat allemaal omdat minister Donner de uitspraak van de Raad van State naast zich neerlegt, hij voelt zich boven de wet verheven. Het moet afgelopen zijn met het geDonner!

Of registreer je om te kunnen reageren.