Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Dienstverlening

Nieuws 183 bekeken 1 reactie

Overheden moeten leren van WikiLeaks

Open overheidsinformatie moet een grondrecht zijn. Digitale informatie wordt slecht beveiligd. Voeg de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en de Archiefwet samen.

Dat stelt Aline Klingenberg in haar proefschrift over de mogelijke bestuursrechterlijke normen voor elektronische informatie van de overheid. Overheden maken steeds meer gebruik van digitale informatie. Daarom moeten burgers ook net zo goed over deze informatie beschikken, volgens Klingenberg in haar proefschrift.

Wob

Obstakels? “Dat belemmert het functioneren van een democratische samenleving.” De toegang tot informatie moet worden opgenomen in de Grondwet. De spanning ligt bij het recht op privacy. De informatie moet zo transparant mogelijk zijn, maar wel bescherming bieden aan het recht persoonlijke informatie niet openbaar te zien, wat de reden is dat de Wob en de archiefwet een geheel moeten worden.

Belangrijk: overheden moet zelf in staat zijn vertrouwelijke en betrouwbare informatie te bieden, ook via het internet. Dit is het uitgangspunt van de wet, waarmee disclaimers onder e-mailberichten en websites van gemeenten in strijd zijn, volgens Klingenberg. Daarin staat namelijk dat de zender niet aansprakelijk is voor eventuele fouten in de boodschap. Dat is niet zo, concludeert de promovenda.

WikiLeaks

Het publiceren van de vertrouwelijke WikiLeaks-documenten toont
volgens Klingenberg dat gevoelige informatie openbaar kan worden gemaakt. Daarom moet de bescherming van burgers, van de informatie, dus beter. WikiLeaks bewijst volgens de juridisch expert dat de overheid
elektronische informatie niet goed beveiligt.

Volg Gemeente.nu via Twitter.

Nico van Wijk

Eén reactie

  • no-profile-image

    André van Everdingen

    Ik wilde vanmorgen op mijn fiets naar het werk. Helaas was mijn band zo lek als de ov-chipkaart. Deze les komt te laat voor trnas link systems en de opdrachtgever. Dat had die miljard aan belastinggeld beter besteed geweest. Goed punt van het samenvoegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.