Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Dienstverlening

Nieuws 921 bekeken 3 reacties

Duizenden weigeren vingerafdruk voor paspoort

Privacyorganisatie Vrijbit schat in dat duizenden Nederlanders geen paspoort hebben omdat ze weigeren hun vingerafdruk te laten registreren.

Gisteren diende een rechtszaak bij de Raad van State, meldt NRC Next. Daar stonden drie paspoortweigeraars voor het hekje. Ze mogen niet reizen naar het buitenland, omdat ze niet willen dat hun vingerafdruk wordt gefotografeerd in het gemeentehuis.

De eisers vinden dat Nederland een eigen koers moet varen en geen gehoor moet geven aan een richtlijn van de Europese Unie uit 2004. De richtlijn bepaalt dat een paspoort een chip moet hebben met twee vingerafdrukken. De vrees bestaat dat de chip is te kraken en misdadigers er met de gegevens aan de haal gaan.

Nico van Wijk

3 reacties

 • no-profile-image

  Lydia

  INDERDAAD

 • no-profile-image

  Robin Caron

  Vingerafdrukken in je ID? Vraag als gemeenteraad aan de burgemeester om de Light-versie! yfrog.com/gzsdynlfj

 • no-profile-image

  Robert Noorlander

  Het gaat hier om het principiele punt en dat is erg belangrijk.
  Maar de praktijk van het fotograferen deugt ook niet. Voor mijn ID-kaart heb ik vorig jaar wel afdrukken toegestaan, maar van de eerste 4 of 5 vingers lukte de afdruk niet. En ik ben geen timerman of zo met heel veel eelt op z'n vingers. Dus je vraagt je af of het "teruglezen" ter controle dan wél zal lukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.