Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Dienstverlening

Nieuws 162 bekeken

Leers: registratie afkomst van 'allochtonen' blijft nodig

Feiten en cijfers blijven nodig om na te gaan hoe het met migranten in de Nederlandse samenleving gaat. Dat laat minister Leers weten.

Hij reageert daarmee op het advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) om de afkomst van migranten niet meer te registreren.

Leers schrijft: "Het beleid is afgeschaft om achterstanden in de samenleving te bestrijden via allerlei specifieke geldstromen en regelingen voor specifieke groepen. Maar het algemene beleid (taal, onderwijs, arbeidsmarkt, veiligheid) moet wel effect hebben op specifieke groepen als zij achterstanden hebben of problemen veroorzaken. Om te kijken of het algemene beleid werkt, blijven feiten en cijfers nodig, ook over afkomst. Bijvoorbeeld om te weten hoe de jeugdwerkloosheid zich ontwikkelt of hoe het opleidingsniveau van de tweede generatie migranten verbetert.

Registratie naar afkomst mag nadrukkelijk niet leiden tot stigmatisering. Als mensen mee willen doen in de samenleving, moeten zij ook een eerlijke kans krijgen en niet continu het "allochtoon zijn" nagedragen krijgen."

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.