Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Dienstverlening

Nieuws 299 bekeken 2 reacties

E-overheid kan 600.000 aanvragen overbodig maken

Gemeenten krijgen jaarlijks bijna 600.00 aanvragen van een Eigen Verklaring Rijbewijs, blijkt uit onderzoek.

Onnodig, stelt onderzoeksbureau Telengy. Waarom worden mensen dan toch van het kastje naar de muur gestuurd, in dit geval van de gemeente naar het kantoor van het CBR? Het is een erfenis uit het verleden.

Het formulier moest worden gekocht bij de gemeente. De aanvraag werd behandeld door het CBR. Dat is niet meer nodig; toch gebeurt het nog steeds. Het meeleveren van een uitreksel van de GBA is overbodig. Dat kan volgens het bureau in een keer, met een digitaal formulier met DigiD.

DigiD

Aanvragers kunnen ook gebruik maken van DigiD-machtiging voor rijschoolhouders of artsen en de voortgang van de behandeling volgen via MijnOverheid en MijnCBR.

Dat scheelt ook geld voor de aanvrager. Uit het onderzoek onder 153 gemeenten blijkt de gemiddelde prijs voor de verklaring 23,40 euro te zijn. In 2011 zou dit volgens dat onderzoek bijna 600.000 overbodig zijn geweest.

Nico van Wijk

2 reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.