Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Handhaving

Nieuws 146 bekeken

Collectief toegangsverbod voor garages

Om de veiligheid in parkeergarages in het centrum van Amsterdam verder te verbeteren is een collectief toegangsverbod ontwikkeld.

De eigenaren van negen parkeergarages, politie Amsterdam-Amstelland, stadsdeel Centrum en het Openbaar Ministerie tekenden hiertoe op 9 februari een convenant en stelden een protocol op.

Het toegangsverbod maakt het mogelijk dat een persoon voor een bepaalde periode (maximaal 12 maanden) de toegang tot de negen aangesloten parkeergarages kan worden ontzegd. De deelnemende parkeergarages zijn te herkennen aan een speciaal ontwikkeld logo dat onder andere bij iedere in- en uitgang is geplaatst. Het toegangsverbod wordt opgelegd aan personen die overlast veroorzaken of strafbare feiten plegen in parkeergarages. Het protocol is goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Parkeergarages in het centrum van Amsterdam zijn soms het doelwit van overlast of criminaliteit. Hierbij valt te denken aan inbraak in- of diefstal van auto’s, maar ook belediging of mishandeling van personeel of andere gebruikers van de garages. Bij overlast gaat het bijvoorbeeld om wildplassen, geluidsoverlast of samenscholing.

De negen aangesloten parkeergarages in Amsterdam willen de veiligheid voor hun klanten verder optimaliseren door middel van dit collectief toegangsverbod. Bij positief resultaat zal dit instrument ook in andere delen van de stad worden ingevoerd.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.