Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Handhaving

Nieuws 397 bekeken

Maastricht wil proefproces tegen wietpas

Het ingezetenencriterium. Dat is mogelijk een juridische spaak in het wiel van de zogeheten wietpas.

De pas is een plan van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het moet drugstoerisme voorkomen. Veel coffeeshophouders zijn tegen het plan; steeds meer gemeenten delen hun kritiek. Maastricht laat nu weten een proefproces te beginnen tegen de pas. 

Ingezetenencriterium

Is de wietpas juridisch haalbaar? Dat is de vraag. Of het een wenselijk middel is de openbare orde te handhaven, is een dan weer een heel andere vraag. De gemeente is wat die vraag betreft erg sceptisch, maar dat is niet de inzet van het proces. Het gaat om duidelijkheid over het ingezetenencriterium.

De uitkomst van het proces bepaalt of de gemeente over gaat tot het spreidingsbeleid van coffeeshops. Want “ten onrechte sluiting van een coffeeshop een enorme schadeclaim tot gevolg kan hebben”, staat in de motie van de gemeenteraad om het proces te voeren.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.