Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Handhaving

Nieuws 242 bekeken

Krachttermen uit den boze voor Amsterdamse toezichthouder

Toezichthouders in Amsterdam mogen niet meer schelden. Ook krijgen deze buitengewone opsporingsambtenaren in trainingen meer uitleg over het gebruik van handboeien.

Deze maatregelen heeft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam genomen naar aanleiding van de hardhandige arrestatie van een fietser voor het Centraal Station eerder dit jaar.

 Handhavers van de Dienst Stadstoezicht wilden de man staande houden omdat hij fietste in een gebied waar dat verboden is. De man weigerde te stoppen en weigerde zich te legitimeren. De toezichthouders wilden hem handboeien omdoen, maar hij verzette zich daar hevig tegen. Pas met hulp van agenten van de spoorwegpolitie lukte het de man te boeien.

Tijdens een worsteling met de man gebruikte een toezichthouder ook scheldwoorden. Volgens Van der Laan is het gebruik van krachttermen door toezichthouders en politiemensen ongepast en niet toegestaan. ''Deze functionarissen dienen in geen geval krachttermen te bezigen omdat zij een voorbeeldfunctie vervullen.''

Een van de toegesnelde agenten verzocht een omstander te stoppen met filmen. Van der Laan heeft echter laten weten dat iedereen in de openbare ruimte filmopnames mag maken. Uit een feitenrelaas van de gemeente bleek dat de handhavers wel bevoegd waren op te treden.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.