Dag van de Stadslandbouw 2013

De Doelen, Rotterdam
B2B Productions

Dag van de Stadslandbouw 2013

Op donderdag 25 april 2013 vindt in Rotterdam de 2e editie van Dag van de Stadslandbouw plaats. Op dit landelijke congres worden in breed perspectief de kansen en knelpunten van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland uiteengezet. De dag gaat in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van Nederlandse steden. Naast initiatieven in de stad, wordt dit jaar speciaal aandacht besteed aan het regio perspectief, ondernemerschap, ketenbenadering en sociale projecten.

Keynote spreker Michael Ableman

Dit jaar komt de Amerikaans/Canadese boer Michael Ableman speciaal voor de Dag van de Stadslandbouw naar Nederland. Hij is oprichter van het Center for Urban Agriculture, Fairview Gardens (Californië), één van de eerste ’moderne’ stadsboerderijen. Hij is een groot voorstander van regionale voedselsystemen en onder meer auteur van het boek ’Fields of Plenty: A Farmer’s Journey in Search of Real Food and the People Who Grow It’.

Exclusieve bestuurdersconferentie

Voor bestuurders van gemeenten en provincies en de sectoren food, agri en stedelijke ontwikkeling, vindt er in de ochtend een speciale bestuurdersconferentie plaats. Bestuurders gaan hier, met inbreng van deskundigen, dieper in op een aantal vraagstellingen rondom Stadslandbouw.

Enkele thema’s die tijdens de dag aan bod komen zijn:

• Welke rol spelen stadslandbouw en stadgerichte landbouw in de regionale voedselketen?
  • Hoe kan ondernemerschap worden gestimuleerd?
  • Welke kansen liggen er voor het food- en agri bedrijfsleven?
  • Ideeën genoeg, maar hoe komt een economisch duurzame financiering tot stand?
  • Hoe zorg je voor een optimaal resultaat voor wijken en buurten?

Een greep uit de sprekers van de dag:

• Paul Bringmann, oprichter LaPlace, deputy CEO V&D Group
  • Alexandra van Huffelen, wethouder gemeente Rotterdam
  • Gerard Koolen, eigenaar Tuinderij Koolen
  • Peter Kruidenier, algemeen directeur Kruidenier Foodservices
  • Theo Koekoek, voorzitter Raad van Commissarissen Agrifirm
  • Jan van der Meer, wethouder gemeente Nijmegen
  • Dick van der Harst, directeur realisatie SADC
  • Bob Richters, initiatiefnemer Hotspot Hutspot
  • Frank Wormer, rentmeester Ontwikkelingsmaatschappij Landgoed Vaeshartelt
  • Mostafa El Filali, adviseur Amsterdams Steunpunt Wonen

Rabo Stadslandbouw Award 2013

Ondernemers worden deze dag bijzonder uitgedaagd om mee te dingen naar de 2e Rabo Stadslandbouw Award. Deze stimuleringsprijs is bedoeld voor ondernemers en andere initiatiefnemers die een creatief, innoverend en inspirerend idee hebben op het gebied van stadslandbouw in Nederland. De cheque van € 2500,- wordt aangeboden door Rabobank Rotterdam.

Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, de Stadsregio Rotterdam, Rabobank, Wageningen UR,  KNHM, het Ministerie van Economische Zaken, ZLTO en Platform 31.

Kijk voor meer informatie op: www.dagvandestadslandbouw.nl