Onzebieb.nu!

14 februari 2014
the Colour Kitchen, Utrecht
the Alignment House

The Alignment House organiseert op 14 februari 2014 het seminar Onzebieb.nu over de positionering van de Openbare Bibliotheek in de lokale maatschappelijke context.

De sector
Onlangs heeft de commissie Cohen in opdracht van het SIOB een toekomstperspectief 2025 gepresenteerd voor de openbare bibliotheken in ons land. De fysieke bibliotheek moet het maatschappelijk hart van de samenleving blijven, aldus Cohen.

Een wenkend perspectief. En op dit moment in een context die enorm in beweging is.

Het veranderende speelveld in 2015
Gemeenten staan vanaf 2015 voor grote nieuwe opgaven. Door goed aan te sluiten op de lokale maatschappelijke vraagstukken en vanuit haar eigen kernopgave met een aanbod te komen, kan de bibliotheek een belangrijk fundament worden in het nieuwe gemeentelijke speelveld. Daarvoor is het van belang om niet af te wachten, maar aan de slag te gaan.

Onzebieb.nu laat u zien hoe in een veranderend speelveld je positie te versterken in de publieke sector. Als voorbeeld nemen we de bibliotheek: hoe kan de bieb opschuiven naar het maatschappelijk hart? Wij delen op basis van een intensieve verkenning binnen en buiten de wereld van bieb en gemeenten onze visie op de bibliotheek in het hart van de lokale samenleving. Daarnaast laten wij concreet zien waar de kansen liggen voor bibliotheek, gemeente en andere relevante spelers en hoe daar te komen.

Wij geven de visie van de Commissie Cohen voor 2025 handen en voeten in het hier en nu en verbreden en verdiepen deze visie door in te gaan op de grote maatschappelijke thema’s waarin de bieb lokaal relevant kan zijn!

Programma:

Inloop koffie & thee

Keynote: De publieke sector in ontwikkeling
Pascal Budding (Gemeentelijk Adviseur Decentraisatie)

Keynote: Met de bibliotheek naar het maatschappelijk hart
Maarten Crump (Associate Partner the Alignment House)

Break-out sessies (starten om 15:15 en 16:15)

1. Maatschappelijk hart in beeld (Hanneke Veen - OB Assen)
  2. Positioneren in het maatschappelijk hart (Ton van Vlimmeren - OB Utrecht)
  3. Aansluiting Burger met Online Overheid (Arjan Beune - St Lezen & Schrijven)
  4. Naar een toekomst die werkt (Bert Kersten - REA College Nederland)

Borrel en afsluiting