Agenda

Dag van de Koopwoningmarkt

Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Delft
166 Ruimte & Milieu

Details evenement

28 mei 2014
09:30 uur
Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Delft
OTB, Faculteit Bouwkunde, TU Delft
(015) 278 3005
299

In 2013 is het vertrouwen van consumenten in de koopwoningmarkt sterk toegenomen. Dit vertaalt zich in het 3e en 4e kwartaal van 2013 daadwerkelijk in een stijgend aantal woningverkopen en het 4e kwartaal laat zelfs een bescheiden prijsstijging zien. Zet dit broze herstel de komende tijd door?

Tijdens de Dag van de Koopwoningmarkt informeren wij u over de laatste ontwikkelingen op de koopwoningmarkt en nodigen wij politici uit hun licht hierover te laten schijnen. Verder staan op deze dag nieuwe initiatieven en innovaties op de koopwoning- en hypotheekmarkt centraal.

Programma

Deze dag brengt toonaangevende visies en sprekers bij elkaar. Peter Boelhouwer (OTB, TU Delft) licht allereerst de Monitor Koopwoningmarkt van het 1e kwartaal 2014 toe in een tweegesprek met Roland Koopman (RTL). Vervolgens spreekt Kees van Dijkhuizen (ABN AMRO) over de financiering van de koopsector en de aanpassing van de fiscale behandeling van de eigen woning en schetst Dylan Dresens (NHG) de toekomst van de garantiestructuur. Nico Rietdijk (NVB) praat u bij over de ontwikkelingen op de markt van de nieuwbouwkoopwoningen. In een forumdiscussie geven o.a. Dylan Dresens (NHG), Ger Hukker (NVM), Nico Rietdijk en Peter Hein van Mulligen (CBS) hun visie op de resultaten van de monitor Koopwoningmarkt en de toekomst van de koopwoningmarkt.

In een aantal parallelle middagsessies passeren innovatieve ideeën en producten op de koopwoningmarkt de revue. Thema’s zijn:

 1. Nieuwe statistieken over woningen in verkoop
 2. Energielabel, energiegebruik en woningwaarde
 3. De makelaar: dealmaker of ontzorger?
 4. Gemeentelijke grondexploitatie
 5. Woningmakelaar van het jaar
 6. Starters en doorstromers op de koopwoningmarkt
 7. De waarde van de Eigen Huis Marktindicator
 8. Hervorming op de hypotheekmarkt
 9. Van ‘aanbieden wat niet gewenst is’ naar ‘verkopen waar vraag naar is’
 10. Verzilveren van vermogen in de woning (onder voorbehoud)
 11. Financiering funderingsherstel

In het slotdebat laten politici hun licht schijnen over de onderwerpen die tijdens de Dag van de Koopwoningmarkt aan de orde zijn gekomen.