Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 177 bekeken 5 reacties

Hannie van Leeuwen stapt uit CDA-bestuur om akkoord

CDA-coryfee Hannie van Leeuwen stapt uit het partijbestuur. Ze heeft grote bezwaren tegen de aangekondigde bezuinigingen in de zorg en de overheveling van taken van overheid naar gemeenten.

“Macht is om te dienen”, schrijft de 85-jarige Van Leeuwen in een ingezonden brief aan NRC Handelsblad, “niet om te heersen”. Voor haar is “de maat vol”. Van Leeuwen levert daarmee onomwonden kritiek op het hrade optreden van minister Donner in het conflict met de gemeenten.

Van Leeuwen valt inhoudelijk vooral over het beleid ten aanzien van de sociale werkplaatsen. Het kabinet stelt 400 miljoen beschikbaar om de sociale werkplaatsen te herstructureren. Als de plannen doorgaan zal er op de sociale werkplaatsen ruimte zijn voor 30.000 mensen in plaats van de ruim 90.000 nu.

Van Leeuwen, lange tijd lid van de Eerste en Tweede Kamer, behoorde tot de ruim dertig procent van de CDA-leden die tegen samenwerking met de PVV stemde. Ze zinspeelde op vertrek, maar bleef de partij uiteindelijk toch trouw. Wel staakte ze haar activiteiten voor het CDA, met uitzondering van haar bestuurderschap.

Joost Valkhoff

Jos Praat

Wat een stap voor Hannie. Maar ze houdt haar rug recht! Ben het absoluut met haar eens dat macht is om te dienen. Die stelling moet Donner maar eens binnen laten komen...

maret

Chapeau, een politica van formaat die authentiek durft te zijn. Wie volgt?

Gerrie Vis

Zo ken ik Hannie weer. Duidelijk en sociaal!

Tiny

Heel erg jammer, ook hartstikke goed, maar we hebben een politica zoals Hannie van Leeuwen ook heel erg nodig. Ik vind haar een "instituut" en ik denk binnen het CDA velen, vandaar dat zij daar haar invloed kon gebruiken. Maar eens is het genoeg, dat begrijp ik ook. Ergens ligt hier haar grens. Dank u wel voor alles waar u voor opkwam!

Jos

Beste Hannie, Ik ben een ras PvdA-er, maar wil je even melden hoe blij ik met jou ben, Al langer dan vandaag. Maar met deze actie, zelf strijd ik al jaren en werk ook al jaren voor de armsten in onze samenleving en het worden er alleen maar meer helaas, bewonder ik je zeer. SUPER en daar wil ik je hartelijk voor bedanken. Ik hoop dat het CDA bestuur jouw waarde en inzicht zal honoreren. Een stevige omhelzing.

Laad meer reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.