Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Home

Nieuws 196 bekeken 2 reacties

Burgemeesters gaan over koopzondagen

Gemeenten krijgen zelf de bevoegdheid of en wanneer zij koopzondagen toestaan.

De onderhandelende partijen VVD en PvdA zullen voor de verruiming van de winkeltijdenwet stemmen, zeggen fractieleden van beide partijen. Burgemeesters mogen in de toekomst zelf beslissen over openingstijden van winkels op zon- en feestdagen.

Indiener van inittiatiefvoorstel Kees Verhoeven van D66 zegt tegen het Reformatorisch Dagblad dat hij het graag simpel houden, dus zonder randvoorwaarden.

"De kern van ons voorstel is simpelheid. Die simpelheid haal je weg door weer allerlei belangen zoals zondagsrust, winkelpersoneel en kleine winkeliers erbij te gaan halen. Die afweging hoeft ook niet vanuit Den Haag te worden opgelegd, maar kun je prima aan gemeentebesturen zelf overlaten. Die zijn daar immers voor gekozen.”

Werkgevers

Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland hebben eerder laten weten de initiatiefwet van D66 en GroenLinks te steunen. De VVD wil het eigenlijk helemaal aan de ondernemers overlaten wanneer ze open gaan, maar dat blijkt een brug te ver. 

Nico van Wijk

2 reacties

  • no-profile-image

    Toon Cornelissen

    Burgemeesters mogen beslissen? Dat zullen toch zeker de raden zijn!

  • no-profile-image

    Paul Kersten

    Leuk hoe de prehistorische winkeltijdenwet zo toch in leven wordt gehouden. Te gek voor woorden dat deze specifieke groep ondernemers nu nog paternalistisch betutteld worden. Of zijn er nog andere ondernemerstypen die verboden worden om op zondag te werken? Industrie, diensverlening, zzp'ers, horeca, agrariers, transport, allemaal mogen ze in principe op zondag gewoon werken. Alleen als je met een winkel aangewezen bent op de vrije tijd van de consument (en dat is toch vooral het weekend), dan wordt het je verboden. Rechtsongelijkheid lijkt me dat...

Of registreer je om te kunnen reageren.