Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Home

Nieuws 368 bekeken laatste update:4 dec 2012

Webrichtlijnen deels losgelaten

Die webrichtlijnen? Te rigide, stelt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Gemeenten moeten minder strenge eisen toepassen of uitleggen waarom ze dat niet doen.

De webrichtlijnen, bedoeld om websites van overheden voor iedereen toegankelijk aan te bieden, waren voor gemeenten eigenlijk al jaren onuitvoerbaar, schrijft Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Dit gaat over de 125 oorspronkelijke richtlijnen en de minder uitvoerige versie 2.

De richtlijnen zijn deels onuitvoerbaar in de praktijk, ook omdat een deel van de inhoud van gemeentelijke websites afhankelijk is van externe partijen. Dit bijvoorbeeld als het gaat om geografische kaarten. Dat een pdf-bestand bijvoorbeeld niet mag bestaan uit een gescande weergave van het origineel is dan weer niet redelijk.

Score
Gemeenten scoren niet goed. Zij die alle richtlijnen hebben ingevoerd, zijn op twee handen te tellen. Dan zijn er nog de 47 richtlijnen die te toetsen zijn met de Webrichtlijnen Monitor. Die worden nageleefd door 33 gemeenten.

De minister laat weten dat het mogelijk moet zijn om van de richtlijnen af te wijken. Dit wel als daar goede redenen voor zijn en er voor gehandicapten alternatieven zijn. Plasterk ziet niets in dwang.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.