Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
ICT

Nieuws 285 bekeken 1 reactie

Meer digitaal speurwerk naar bijstandsfraude

Gemeenten mogen binnenkort meer gegevens aan elkaar koppelen om bijstandsfraude op te sporen en fraudeurs eerder te ontmaskeren.

Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten kunnen straks digitaal gegevens van onder meer sociale diensten, banken, handelsregister en de gemeenschappelijke basisadministratie aan elkaar koppelen. Zo kan worden nagegaan of mensen met een uitkering bijvoorbeeld inkomsten achterhouden of eigen bezit verzwijgen.

Proeven met de nieuwe maatregelen waren al succesvol in Maastricht en Den Haag. In beide steden liepen fraudeurs tegen de lamp en werd voor 'enkele tonnen' aan bijstand teruggevorderd. De Krom noemt fraude met uitkeringen 'diefstal van gemeenschapgeld en een aanslag op de solidariteit van het socialezekerheidsstelsel'.

Nico van Wijk

Eén reactie

  • no-profile-image

    J.Burema epn-epm.nl

    Helaas moeten we concluderen al dit al jaren aan de hang is om Bijstandsfraude via ICT op te sporen. Laat ook de Regering bij hun eigen Politieke en aanverwante Frauderende Ambtenaren, Toezichthouders enz ook controleren- zal het in totaal een goed idee wezen. Voormiljarden wordt er gefraudeerd door allerlei Burgers van hoog tot laag in wordt de criminaliteit in hoge mate uitgelokt van ongelijke behandeling of juridische uitspraken. Hiermee lokt je dan nog meer criminaliteit uit in de samenleving.

Of registreer je om te kunnen reageren.