Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 510 bekeken laatste update:20 jan 2016

Gemeenten willen duidelijke regels emplacementen

Vijf gemeenten willen dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu met duidelijke regels komt voor de spoorwegemplacementen..

 

Het lokale belang moet daarbij voorop staan. Een brief van die strekking is ondertekend door de gemeenten Amersfoort, Dordrecht, Sittard-Geleen, Venlo en Zwijndrecht.

Aanleiding is het wetsvoorstel Basisnet Spoor dat op dit moment bij de Eerste Kamer ligt. Dit regelt het vervoer van gevaarlijke stoffen per trein op doorgaande verbindingen.  Gemeenten mogen nu nog zelf een milieuvergunning af geven voor emplacementen op hun grondgebied, maar het Rijk wil dat voortaan centraal regelen.


Het Rijk wordt dan verantwoordelijk voor de veiligheid rond het vervoer van gevaarlijke stoffen op doorgaande verbindingen én op emplacementen. Gemeenten zijn dan alleen nog maar verantwoordelijk voor controle op geluid, luchtkwaliteit, bodembescherming en brandveiligheid.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.