Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 948 bekeken laatste update:20 jan 2016

'Sale en leaseback voor grond gemeenten nodig'

Het voorstel komt van een Statenlid: de provincie koopt de grond van gemeenten, die deze vervolgens terugleasen. Het moet financiële ruimte geven.

De provincie Gelderland moet de verliesgevende grond kopen, stelt het Gelders Statenlid Muus Groot in het gespreksprogramma In Gelderland Live. Het plan zou volgens Groot een deel moeten zijn van de aangekondigde miljoeneninvestering die de provinciale coalitiepartijen hebben voorgesteld.

Vooral gemeenten zoals Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem zitten met dure grond en leningen en zouden hierdoor geholpen zijn, denkt Groot. Het lenen van geld door de provincie mag niet, maar de sale en leaseback-constructie zorgt ook voor meer geld in het gemeentelijke laatje. Gedeputeerde Financiën Jan Markink kijkt of deze constructie wel is toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.