Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 42 bekeken laatste update:20 jan 2016

Gebrek aan samenwerking tussen gemeenten is funest voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Dat blijkt uit onderzoek van Sander te Selle, projectleider van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag.

Concurrentie tussen gemeenten speelt samenwerking parten. Gemeentebestuurders vrezen dat ze door intensief samen te werken met collega's uit andere plaatsen de economische ontwikkeling van hun eigen gebied in de weg staan. Dit heeft in het bijzonder nadelige gevolgen voor de herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen.

Voor zover gemeenten samenwerken richten ze zich op het verdelen van de markt, geld, taken en verantwoordelijkheden, stelt Te Selle. "Dat gaat ten koste van de lokale financiële en economische belangen en autonomie. Het gevolg is strategisch gedrag, waarbij opportunisme en wantrouwen de samenwerking kunnen domineren." Regionale belangen delven hierdoor het onderspit.Te Selle vindt dat samenwerking tussen gemeenten er op moet zijn gericht vraag en aanbod naar en van bedrijventerreinen met elkaar in balans te brengen door er voor te zorgen dat schaarste aan nieuwe bedrijventerreinen ontstaat.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.