Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Achtergrond 925 bekeken laatste update:20 jan 2016

Driekwart gemeenten kan asielzoekers niet huisvesten

Ruim driekwart van de gemeenten loopt tegen een grens aan van wat zij kunnen doen aan de huisvesting van vluchtelingen. En er komen juist meer asielzoekers dan ooit richting Nederland.

Ruim driekwart van de Nederlandse gemeenten heeft een achterstand in het aantal vluchtelingen dat zij moeten huisvesten, blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Op 1 december moesten 319 gemeenten gezamenlijk nog 5.128 mensen met een asielstatus huisvesten om aan hun taakstelling voor dit jaar te voldoen, laat het COA weten. In de asielzoekerscentra van het COA zitten momenteel bijna 10.000 mensen met een status te wachten tot ze terecht kunnen in een gemeente. In totaal heeft het COA bijna 25.000 mensen in de opvang. Daarvan komen ongeveer 10.000 uit Syrië.

De lokale overheid is wettelijk verplicht de asielzoekers een huis aan te bieden. Punt is dat de achterstanden van 2014 eerst uit de weg moeten en de taakstelling voor 2015 nog veel hoger ligt. Ondertussen is de VNG in gesprek met het ministerie over het budget dat nodig is voor de toestroom.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.