Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Achtergrond 1053 bekeken laatste update:20 jan 2016

Rijksbouwmeester: Ziende blind voor leegstand

Rijksbouwmeester Frits van Dongen luidt opnieuw de noodklok over de leegstand van vastgoed.

"We zijn ziende blind", stelt Van Dongen tegenBouwformatie. De leegstand van kantoren, bedrijfsruimten en woningen heeft dramatische vormen aangenomen. Het gaat om circa 55 miljoen vierkante meter.

De ernst van de situatie is evenwel niet tot de vastgoedmanagers, beheerders en veel gemeenten doorgedrongen, ziet de Rijksbouwmeester. Zijn alarmerende uitspraken in 2013 hebben niet geleid tot nodige acties, is de kritiek. Het is "bizar" dat ook de nieuwe directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf Jaap Uijlenbroek versteld stond van 35 miljoen m2 woonruimte die leeg staat, is de kritiek.

Leegstand kantoren
Behalve 35 miljoen vierkante meter aan woonruimte bestaat de leegstand verder uit 8 miljoen m2 kantoorruimte en 12 miljoen m2 bedrijfsruimte. Ook staat er nog eens 1,2 miljoen m2 kantoren en andere gebouwen van het Rijk leeg.

"We hebben van de bouw een heel groot verdienmodel gemaakt", aldus Van Dongen. "Er is in de vorige eeuw - onze tweede gouden eeuw - veel voor de speculatie gebouwd." De grootste opgave voor de komende jaren? "Herbestemmen." Bouwen kan je grotendeels vergeten, is de conclusie.

Of registreer je om te kunnen reageren.