Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Achtergrond 487 bekeken laatste update:20 jan 2016

'Betrek burgers bij windmolenparken'

Drie van de elf te realiseren grote windmolenparken zijn tegen het zere been van Milieudefensie.

Het gaat om de locaties Eemshaven (Emmapolder), Flevoland (de Houtribdijk) en IJsselmeer Noord (de Afsluitdijk), die grenzen aan beschermde natuurgebieden. "De mogelijke schade door een windmolenpark is nog niet goed in kaart gebracht", laat directeur Hans Berkhuizen van Milieudefensie weten.

De belangenvereniging vindt ook dat burgers moeten worden betrokken bij het realiseren van windmolenparken; ook als het gaat om kleinere parken. Of overheden hiervoor kiezen is nog sterk de vraag.

Geluidsoverlast, het in stukken hakken van vogels en het lelijk maken van landschappen. Het zijn enkele redenen voor mensen om niet gelukkig te zijn met windmolens. Burgers en belangenorganisaties dienden in totaal 151 bezwaarschriften in tegen de plannen van het kabinet.

Energieakkoord
In 2020 moeten windmolens 6.000 megawatt opwekken, een doelstelling van het energieakkoord. Momenteel is dat 2.500 megawatt. Ook op zee komen nieuwe molens, die minimaal 4.400 megawatt moeten opleveren.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.