Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Achtergrond 819 bekeken laatste update:20 jan 2016

Hoge Raad: toetsing heffingen gaat te ver

De Hoge Raad is van oordeel dat rechters te ver gaan bij de toetsing van kostenonderbouwingen van gemeentelijke heffingen.

Conclusie: rechters moeten vertrouwen hebben in de gemeentelijke begrotingscijfers. Enkel als er duidelijke argumenten zijn om aan deze cijfers te twijfelen, is nadere toetsing gerechtvaardigd.

"Als een belanghebbende stelt dat de opbrengstenlimiet is overschreden, moet de gemeente een overzicht geven van hun raming", laat de Hoge Raad weten. "Als belanghebbende daarvan posten in twijfel trekt, moet de heffingsambtenaar van de gemeente die twijfel naar vermogen wegnemen." Dit is al in 2009 besloten.

"Enkele hoven beslisten in zulke gevallen dat gemeenten op controleerbare wijze al hun begrotingsposten moeten toelichten. Zo niet, dan werden de legesaanslagen vernietigd. Dat gaat de Hoge Raad te ver."

Of registreer je om te kunnen reageren.