Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 436 bekeken laatste update:20 jan 2016

Real-time info over wegwerkzaamheden

Door het bieden van actuele informatie zal de verkeershinder minimaal zijn en profiteren ook hulpdiensten

Provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle en Kampen zijn de eerste wegbeheerders in Nederland die het nieuwe meldsysteem Wegwerkzaamheden Actueel gebruiken. Met real-time informatie over ernstige verkeershinder door wegwerkzaamheden kunnen wegbeheerders en partijen als ANWB en Verkeersinformatiedienst de reiziger nauwkeuriger informeren.

Om zo'n informatieservice te kunnen bieden, is wel een extra inspanning van de zijde van wegbeheerders nodig. Het project Wegwerkzaamheden Actueel is gestart om hen daarbij te ondersteunen. Wegbeheerders houden de planningen van wegwerkzaamheden en evenementen nu al bij in speciale meldsystemen, die sinds 2011 gekoppeld zijn aan de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Punt is alleen dat verkeersinformatie andere eisen stelt aan de nauwkeurigheid en actualiteit van de gegevens dan planningsinformatie. In Wegwerkzaamheden Actueel worden de werkprocessen en meldsystemen daarom zó aangepast, dat wegbeheerders en aannemers actuele gegevens aan de planningsinformatie kunnen toevoegen. Ook kan de informatie gemakkelijk(er) up-to-date worden gehouden.

In Wegwerkzaamheden Actueel zorgen totaal elf Beter Benutten-regio's voor actuele en nauwkeurige gegevens over wegwerkzaamheden en verkeersmaatregelen rond evenementen. Zwolle-Kampen is de eerste regio die het ook echt zal gaan gebruiken, de andere tien zullen snel volgen. De bedoeling is dat nog in 2014 volgt een landelijke uitrol van de nieuwe werkwijze volgt.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.