Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 1152 bekeken laatste update:20 jan 2016

Kosten opruimen drugsafval niet voor grondeigenaar

De eigenaar van een stuk land kan door de gemeente niet zomaar aansprakelijk worden gesteld voor kosten van het opruimen van illegaal gedumpt drugsafval.

Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die werd aangespannen door een inwoonster van Valkenswaard. Ze werd geconfronteerd met een rekening van de gemeente van ruim 50.000 euro nadat op haar bosperceel vaten met afval van synthetische drugs waren gevonden.

De gemeente Valkenswaard stelde dat de eigenaar de Wet bodembescherming overtreden omdat een verantwoordelijk is voor wat er op diens grond gebeurt. De vrouw had moeten voorkomen dat de stoffen op haar perceel terecht kwamen en had op z'n minst de gevolgen zoveel mogelijk moeten beperken.

De RvS is het niet eens met de interpretatie die de gemeente aan de wet geeft. De vrouw was zelf niet betrokken bij het dumpen van het afval en had ook niet de mogelijkheid om zich van het afval te ontdoen. Er kan daardoor niet worden gesteld dat zij de Wet bodembescherming heeft overtreden.

De gemeente beriep zich volgens de RvS ten onrechte op vergelijkbare zaken in het verleden. Daarbij werden grondeigenaren wel verantwoordelijk gehouden voor het opruimen van drugsafval. In deze gevallen werd de locatie echter verhuurd aan derden die de verontreiniging op hun geweten hadden.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.