Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Achtergrond 1609 bekeken laatste update:20 jan 2016

Regels in de maak voor truckers zonder sanitair

Nu het in België verboden is, slapen truckers steeds vaker net over de grens van Nederland in hun cabine. Vooral het wildplassen en -poepen leidt tot overlast.

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs overnachten, sinds de aanscherping van het verbod om in België in hun truck te slapen, steeds vaker op locaties in West-Zeeuws-Vlaanderen, schrijft dagblad PZC. Ondernemers op bedrijventerrein Stampershoek in Oostburg maakten melding van overlast.

Vooral in de weekeinden slapen truckers uit Oost-Europa in de cabine van hun vrachtwagens. Er zijn geen sanitaire voorzieningen. Poepen en plassen wordt in het gras gedaan, klagen de ondernemers.

Controle
De toename van het aantal overnachtende truckers heeft te maken met aangescherpte wetgeving in België. Daar was slapen in een vrachtauto's al verboden, maar sinds juni is de boete verhoogd van 50 naar 1800 euro. Ook wordt er strenger gecontroleerd bij de zuiderburen.

In Nederland bestaat geen landelijke wetgeving die het overnachten in trucks verbiedt. Dat kunnen gemeenten zelf regelen. Het college van de gemeente Sluis wil een dergelijk voorstel na de zomer voorleggen aan de gemeenteraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.