Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 1952 bekeken laatste update:20 jan 2016

Verbod chemische onkruidbestrijding kost gemeenten tonnen

Onkruidbestrijding gaat bij gemeenten fors in de papieren lopen. De kostenexplosie is het gevolg van een landelijk verbod op het gebruik van glyfosaat

Het middels is beter bekend is onder de merknaam Roundup. De maatregel is genomen om het milieu te beschermen. PZC meldt dat Zeeuwse gemeenten verwachten vanaf volgend jaar twee tot vijf keer zoveel geld kwijt te zijn aan onkruidbestrijding. Terneuzen rekent erop volgend jaar 350.000 euro aan onkruidbestrijding uit te moeten geven, tegen 154.000 euro per jaar.

Mechanisch borstelen
De gemeenten moeten overstappen op niet-chemische bestrijdingsmethoden van onkruid, zoals mechanisch borstelen, vaker vegen en het branden van onkruid. Dat is veel arbeidsintensiever en dus duurder.

Zij 'waarschuwen' voor een groener straatbeeld, tot mogelijk bewezen is dat alternatieve methoden even effectief zijn als chemische bestrijding.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.