Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Achtergrond 787 bekeken laatste update:20 jan 2016

VEH: Ozb stijgt meer dan afgesproken

De onroerende zaakbelasting (ozb) is voor het vierde jaar op rij harder gestegen dan de gemeenten hadden beloofd.

De ozb stijgt in 2015 met gemiddeld 3,4 procent, terwijl dit maximaal 3 procent zou zijn, volgens afspraken met gemeenten.

Volgens Vereniging Eigen Huis hebben woningbezitters vaak geen idee waarom de ozb in een jaar zo fors moet stijgen, staat op de eigen website. Daarom krijgt elke gemeente die de tarieven met meer dan 10 procent heeft opgeschroefd een schriftelijk verzoek van Eigen Huis om tekst en uitleg te geven over de stijging.

Belastinggebied
"Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen", stelt directeur Rob Mulder van de vereniging. "Gemeenten kunnen de belasting op het eigen huis zomaar van het ene op het andere jaar met tientallen procenten verhogen. Dat moet veranderen. In de discussie over een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied is dit voor ons een belangrijk punt."

Of registreer je om te kunnen reageren.