Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 892 bekeken laatste update:20 jan 2016

Internetconsultatie voor de wijziging van de Woningwet

Naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State past minister Blok de Woningwet aan. Voorafgaand hieraan is er vandaag de Internetconsultatie voor de wijziging van de Woningwet van start gegaan.

Internetconsultatie
De Raad van State oordeelde in april 2014 dat een woonboot aangemerkt moet worden als bouwwerk, waarvoor een omgevingsvergunning nodig is en waarop de bouwregelgeving van kracht is. Nederland kent veel 'drijvende objecten' die onder deze uitspraak vallen. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) wil de Woningwet aanpassen om de onduidelijkheid over de juridische status van woonboten en andere drijvende bouwwerken weg te nemen. Hiertoe is vandaag de Internetconsultatie voor de wijziging van de Woningwet gestart. Iedereen krijgt hier de gelegenheid te reageren op de voorgestelde aanpassingen van de wet. Deze zijn ook voorgelegd aan VNG, IPO, Unie van Waterschappen en de Landelijke Woonbotenorganisatie LWO.

Bestaande situaties
Bestaande woonboten mogen blijven liggen, afgegeven vergunningen gelden voortaan als omgevingsvergunning en hoeven niet aan het Bouwbesluit 2012 te gaan voldoen, mits er aan de gemeentelijke veiligheids- en gezondheidseisen wordt voldaan.

Nieuwe situaties
Voor nieuwe woonboten of drijvende objecten dient een omgevingsvergunnning te worden aangevraagd en geldt het Bouwbesluit 2012. Hierop zijn echter uitzonderingen mogelijk

 

Klik hier voor meer informatie over de wijziging en de internetconsultatie

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.