Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 1405 bekeken laatste update:20 jan 2016

Amsterdam zakt, stijgt en moet verdubbelen

Alleen als Amsterdam in inwonertal verdubbelt, kan Nederland misschien aanhaken bij de internationale concurrentie. Wat betreft toerisme staat de stad nu nog in de top 20 en is het gezakt in de ranglijst van duurste steden

Nederlandse steden zijn te klein om de economie aan te jagen en het is heel moeilijk om daar iets aan te veranderen. Dat zeggen twee hoogleraren vandaag in Trouw. Alleen als Amsterdam in inwonertal verdubbelt, kan Nederland misschien aanhaken bij de internationale concurrentie. Die verdubbeling zal ten koste gaan van andere steden, maar is goed voor Nederland als geheel.

Bestuurslaag onzeker
Vooruitlopend op de Agenda Stad die minister Plasterk nog voor de zomer verstuurt aan de Tweede Kamer, zijn hoogleraren Zef Hemel en Frank van Oort met de minister eens dat voor groei van de economie grote steden onontbeerlijk zijn. Zij pleiten in tegenstelling tot Plasterk echter voor één grote stad in plaats van de een stedelijke netwerk. Steden bundelen kennis en die moet face to face kunnen worden uitgewisseld. Dat kan in één stad wel, in een netwerk van steden is dat lastiger. De hoogleraren twijfelen ook aan de benodigde bestuurslaag voor een dergelijk netwerk van steden. Volgens hen is het besturen van een grote stad wel haalbaar, bij een netwerk hangt teveel van samenwerking af.

Goedkoper en toeristischer
Uit onderzoek van bureau Mercer bleek dat Amsterdam is gezakt op de lijst van duurste steden voor expats, van plaats 39 naar 69. Tegelijk bleek uit een vandaag gepubliceerd onderzoek dat de stad in de top-20 staat van meest toeristische steden van Europa. Dit onderzoek van Stedentripper is gemeten naar hotels per 10.000 inwoners. Amsterdam staat met 4,3 per 10.000 op de 18e plek.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.