Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 1431 bekeken laatste update:20 jan 2016

Helft leegstaande woningen in gebruik

Ongeveer de helft van de leegstaande woningen in Nederland is toch in gebruik. Dit maakt CBS vandaag bekend.

Nederland telde medio 2013 bijna 189 duizend woningen waar 1,5 jaar of langer geen personen stonden ingeschreven. Ongeveer 88 duizend van deze woningen zijn niet beschikbaar voor de woningmarkt omdat de woning in de praktijk toch gebruikt wordt of omdat de woning een andere bestemming heeft gekregen.

Bij ongeveer een kwart van de langdurig leegstaande woningen, 47.000, is een dusdanig substantieel energieverbruik dat daaruit afgeleid kan worden dat de woningen in gebruik zijn en dus niet beschikbaar zijn voor derden. Sommige van deze woningen worden namelijk gebruikt als tweede woning, andere hebben in de praktijk geen woonfunctie.

Ook zijn sommige woningen minder geschikt voor bewoning door sloopplannen of door een nevenfunctie (zoals een woning met een winkel- of logiesfunctie). Er resteren ruim 101 duizend langdurige leegstaande woningen die beschikbaar zijn voor de woningmarkt. Dit is 1,4 procent van de totale woningvoorraad.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.