Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 2672 bekeken laatste update:20 jan 2016

Proef met snel internet via lantaarnpalen

Netbeheerder Enexis gaat in de Groningse gemeente Vledderveen de openbare verlichting geschikt maken voor gelijkspanning. Dat bespaart energie en biedt de bewoners sneller internet.

In het Groningse Vledderveen, bij Stadskanaal, gaat netbeheerder Enexis een proef doen met gelijkspanning op het stroomnet om de openbare verlichting direct aan te sturen. De straatlantaarns in het buitengebied van Vledderveen kunnen in dit nieuwe gelijkstroomnet dan ook snel internet doorgeven.

Naast dat het aanbieden van gelijkspanning in bepaalde gevallen energiezuiniger is, is het constante spanningsniveau ook bruikbaar om elektrische signalen te versturen. Via de lichtmasten kunnen boerenbedrijven in het afgelegen gebied straks gebruik maken van internet met een snelheid van 60 megabit per seconde.

Aanleg van glasvezelkabels voor de kleine groep internetgebruikers in het buitengebied is vaak te kostbaar. Inzetten van het openbare lichtnet om dataverkeer door te geven zou voor veel afgelegen gebieden uitkomst kunnen bieden.

(Via: Duurzaambedijfsleven)

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.