Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 1781 bekeken 1 reactie

Rijksbouwmeester wil ander grondbeleid gemeenten

Gemeenten moeten stoppen met klakkeloos nieuwe grond uitgeven, dat zegt Rijksbouwmeester Floris Alkemade

'Nederland telt vele halflege bedrijventerreinen en winkelstraten, mede doordat gemeenten in het verleden enthousiast grond uitgaven voor nieuwbouw wetende dat de buurgemeente hetzelfde deed. Gemeenten moeten daarom verder kijken dan hun korte termijn financiële belangen en niet rücksichtslos grond uitgeven voor nieuwe gebouwen.' Dat zegt Floris Alkemade, die als rijksbouwmeester de kwaliteit van de architectuur en het stedelijk gebied in het land bewaakt, in het Financieele Dagblad.

Nu de vastgoedmarkt aantrekt ziet Alkemade gemeenten terugschieten in hun oude reflex: 'Ieder probleem oplossen door nog lege terreinen te bebouwen. Veel gemeenten hebben grondposities. Die moeten over de toonbank, het liefst voor een zo hoog mogelijke prijs.' De nieuwe omgevingswet dicteert dat gemeenten en provincie samen een visie ontwikkelen op de inrichting van het land, over de gemeentegrenzen heen.'Het is heel belangrijk dat gemeenten deze taak serieus gaan nemen.'

Jurrien Holthuis

Eén reactie

• J.G. Siefkes

De Stichting Mooi Geweest uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft gewezen op een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein aan de Ambachtsezoom. Dit ligt in een natuurgebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.