Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Leefomgeving

Nieuws 1329 bekeken

Biogas uit huisvuil voor Friese gemeenten

Friese gemeenten kunnen er voor kiezen om voortaan ook biogas uit het eigen huisvuil af te nemen.

Het afvalverwerkingsbedrijf Omrin dat veel Friese gemeenten als klant heeft de grootste gasopwerkingsinstallatie van de Benelux. Hierdoor kan er nu ook groen gas aan het publieke gasnet (van Liander) geleverd worden. Het gas ontstaat door vergisting van organisch afval en wordt samen met methaan uit de afvalstortplaats verwerkt tot 'bruikbaar' gas.

De meer dan 13 miljoen kuub biogas die op het openbare aardgasnet komt, vermengt zich met de fossiele delfstofvarianten. Maar door certificaten aan te schaffen kan een gemeente zich koper en gebruiker van schoon biogas noemen.

De afvalverwerker kan dit allemaal doen dankzij een forse investering van de aandeelhoudende gemeenten, van vijf miljoen euro, en de garantie voor de komende twaalf jaar van een hoge subsidie op biogas.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.