Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Loopbaan

Achtergrond 1272 bekeken laatste update:1 dec 2014

ABP: Meer koopkracht, minder pensioenpremie

ABP verlaagt de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procentpunt. De koopkracht gaat wel iets omhoog.

Dat van de koopkracht was al bekend. Nieuw is het dalen van de feitelijke premie van 21,6 procent naar 19,6 procent van het bruto salaris.

De afschaffing van de hersteltoeslag (van 3 procent) heeft het grootste effect in de premiedaling, maar ook de wettelijk verlaagde opbouw van het pensioen zorgt voor een lagere premie. De prognose levensverwachting en eenmalige kosten voor het verlengen van bestaande uitkeringen van 65 jaar naar de nieuwe AOW-leeftijd werken juist premieverhogend.

Er is sprake van een daling van de premie ouderdoms- en nabestaandenpensioen van 2%-punt. De werkgever gaat in 2015 een iets groter deel van de pensioenpremie betalen: 68 procent. Dit was 65,79 procent in 2014. Werknemers betalen 32 procent van de premie.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.