Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Loopbaan

Achtergrond 875 bekeken

Adviesbureau: Overhead gemeenten neemt toe

De komende jaren neemt de overhead bij gemeenten nog licht toe. Daarna verwacht Berenschot een daling van 32 naar ongeveer 9 procent, maar het adviesbureau houdt wel een slag om de arm.

De cijfers komen van onderzoek onder 92 Nederlandse gemeenten. De stijging van de komende jaren is "een opvallende ontwikkeling in tijden waarin de overhead over de hele breedte van de publieke sector wordt teruggebracht".

Maar pas op, waarschuwt Berenschot: "De omvang van de overhead steeds moeilijker te meten, wat aanpassing vereist van huidige methoden en definities van benchmarking."

Overhead gemeenten
"In de gemeenten van de toekomst bestaat de overhead volgens Berenschot voornamelijk nog uit management, (strategisch) beleid, bestuursondersteuning en communicatie, regievoering op uitbestede taken, en informatiemanagement", stelt het adviesbureau. Dit zou komen door uitbesteding, samenwerking, automatisering en bezuinigingen.

Leuk en aardig. Toch is het lastig om conclusies te trekken uit dit onderzoek, geeft het bureau zelf ook toe. "We zetten de overhead nu af tegen een referentiewaarde waarin organisatie omvang, productiviteit en de mate van regievoering zijn meegewogen", is de verklaring voor de gekozen, theoretische meetlat. "De referentiewaarde doet daarmee recht aan de toenemende complexiteit."

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.