Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Loopbaan

Achtergrond 1703 bekeken 1 reactie

CvA: Nieuwe cao is niet te koop

Het College van Arbeidszaken (CvA) wil uitleggen waarom er geen overleg is over een nieuwe cao. "De vernieuwing ligt nu helaas stil en dat is jammer voor werkgevers én voor medewerkers."

CvA-voorzitter Roel Cazemier trapt de bal af met een weblog op een speciale website over het cao-overleg tussen de vakbonden en gemeenten. "Het cao-overleg ligt nu al zes maanden stil", begint de voorzitter. "Jammer genoeg willen de vakbonden niet verder overleggen en hebben ze onlangs aangekondigd dat ze actie gaan voeren."

Zoals waarschijnlijk wel bekend wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten liever opnieuw om de tafel. De bedoeling is zelfs te komen tot een zogenoemde cao van de toekomst. "Wij willen in de cao afspreken dat we toewerken naar een cao die de mobiliteit en de loopbaankansen verbetert", aldus Cazemier. "En we willen afspraken maken over flexibiliteit, opleidingen, keuzevrijheid en andere randvoorwaarden voor goed en plezierig werk."

Salarisverhoging
Het gaat om respect en waardering, stelt de vakbond. Daarom zou een structurele loonverhoging van 5,5 procent in twee jaar tijd best redelijk zijn. De VNG is het daar niet mee eens. "Hoe graag we de vernieuwing van de cao ook willen, we kunnen die niet 'kopen' met de loonsverhoging die de vakbonden eisen", staat in de weblog.

"Ik denk dat ook medewerkers snappen dat dat uiteindelijk ten koste zou gaan van werkgelegenheid — iets dat niemand wil. De VNG kiest voor werkgelegenheid boven loonsverhoging."

Jammer
De houding van de bonden? Jammer, vindt Cazemier. "De VNG en de vakbonden hebben de uitgangspunten hiervoor al begin vorig jaar vastgelegd, in de gezamenlijke 'Aanpak van Ede' voor de Cao van de Toekomst. Deze uitgangspunten vonden brede steun bij werkgevers en medewerkers. De vernieuwing ligt nu helaas stil en dat is jammer voor werkgevers én voor medewerkers."

Redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bijna anderhalf jaar geen nieuwe CAO. Vanaf dag een dat er geen nieuwe CAO is zou er actie moeten worden gevoerd door de Vakonden! Het CvA komt zonder mandaat naar de onderhandelingstafel en wil alleen praten over afbraak van arbeidsvoorwaarden en verslechtering van het ontslagrecht terwijl aan de andere kant steeds meer mensen worden ontslagen en men langer moet doorwerken (=langer bijstand). en nu wil de heer Casemier in eens weer aan tafel. Mooi staaltje vertragingstactiek en bespeling van de publieke opinie. Na de gemeenteraadsverkiezingen komen er nieuwe mensen in het CvA ,komt er wellicht een nieuwe voorzitter, moet men een nieuwe onderhandelingsdelegatie samenstellen, het mandaat opnieuw bepalen en is het ondertussen mei / juni en begint het circus weer van voren. DE MAAT IS VOL! Terecht dat de Vakbonden eindelijk over gaan tot actie.

Of registreer je om te kunnen reageren.