Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Loopbaan

Nieuws 331 bekeken

Het aantal mensen werkzaam in het openbaar bestuur dat slachtoffer werd van agressie en geweld is de afgelopen twee jaar gedaald.

Was in 2012 nog 40 procent van de overheidsmedewerkers slachtoffer, in 2014 is dat 25 procent. Het percentage politieke ambtsdragers dat werd geconfronteerd met agressie en geweld is in die periode gedaald van 38 naar 23 procent.

Dat blijkt uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014.

De daling is voornamelijk te danken aan maatregelen van werkgevers in het openbaar bestuur en van het programma Veilige Publieke Taak (VPT) van het ministerie van BZK. Het beleid om agressie en geweld tegen te gaan is de afgelopen jaren beter toegepast. Zo wordt beter geregistreerd, waardoor meer zicht is op incidenten, en wordt vaker een reactie gegeven richting de dader. Ook is er aandacht voor training en opleiding, en voor deling van kennis en praktijkervaringen.

Minister Plasterk reageert blij op de daling en ziet deze zich graag voortzetten, maar vindt het aantal slachtoffers nog steeds te hoog. Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak mag nooit worden getolereerd. De maatregelen die provincies, gemeenten, waterschappen en departementen nemen om agressie en geweld tegen te gaan, vragen om voortdurende en blijvende aandacht. De minister wijst expliciet op de nadelige effecten voor het goed functioneren van het openbaar bestuur en benadrukt het belang van adequaat nazorgbeleid.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.