Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Loopbaan

Achtergrond 457 bekeken

Geen fusie met niet stakende vakbond

De fusiepoging van vakbonden CNV en UOV, de organisatie achter De Unie, die gisteren nog liet weten geen stakingen meer te organiseren, is mislukt na anderhalf jaar vergaderen.

Het initiatief van de tweede en derde vakorganisatie van Nederland om een gematigd tegenwicht te vormen voor de meer radicale marktleider FNV is hiermee gesneuveld, bevestigt Reinier Castelein, voorzitter van De Unie vandaag na berichtgeving van het Financieele Dagblad.

Volgens een ingewijde zou UOV (met bijna 60.000 leden) geen genoegen hebben willen nemen met een ondergeschikte rol. CNV zou anderzijds een nieuwe koers zijn gaan varen sinds de vakcentrale eind 2013 van voorzitter verwisselde.

FNV
Werkgevers hadden gehoopt dat de fusie een gematigde vakbond zou opleveren waarmee gemakkelijker zaken is te doen dan met de FNV. CNV en De Unie zouden samen nog steeds kleiner zijn dan FNV met een miljoen leden. Bij grote werkgevers zouden beide wel een meerderheid vormen, bijvoorbeeld in de financiële wereld. CNV en UOV hebben samen een kleine 350.000 leden.

Volgens Castelein vinden er nog wel gesprekken plaats over een betere samenwerking bij cao-onderhandelingen.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.