Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Organisatie

Nieuws 1266 bekeken 5 reactieslaatste update:20 jan 2016

Rijk betaalt voor XP, maar niet voor gemeenten

De Rijksoverheid heeft een contract met Microsoft gesloten om ondersteuning te houden op computers met Windows XP.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt deels berichtgeving van Webwereld daarover.

Een woordvoerder van het ministerie wil niet kwijt wat het Rijk betaalt voor het onderhoudscontract met Microsoft, maar naar verwachting gaat het om meerdere miljoenen euro's. Bij het Rijk zijn naar schatting van het ministerie tussen de 34.000 en 40.000 computers waar Windows XP nog op staat.

Het onderhoudscontract is afgesloten voor bijvoorbeeld alle ministeries. Gemeenten vallen niet onder het contract. Van veel gemeenten (ongeveer één derde) is bekend dat ze ook na de laatste update nog (deels) met XP werken.

De laatste update van Windows XP komt dinsdag 8 april uit. Op die dag stopt de ondersteuning van het bijna 13 jaar oude besturingssysteem.

Dat betekent dat daarna ontdekte lekken niet meer worden gedicht en dus misbruikt kunnen worden. Komende dinsdag worden nog lekken in Internet Explorer 6, 7 en 8 gedicht.  Deze lekken worden aangeduid als kritiek.

Redactie

5 reacties

 • no-profile-image

  Beperkt tot 1500 tekens, hier deel 1:
  De burger moet steeds meer digitaal in contact treden met “de overheid” waarbij uiteraard de privacy een groot goed is, op papier. Via werk.nl moeten uitkeringsontvangers aantonen 4 keer per 4 weken op de meest onzinnige vacatures gesolliciteerd te hebben en als “het systeem” weer eens faalt dan mogen zij bewijzen aan hun verplichtingen voldaan te hebben op straffe van korting op de uitkering. Belastingaangiftes worden vooraf ingevuld en met gebruik van DIGID (remember Diginotar) gecorrigeerd en geaccordeerd. Wee wie de digitale wereld niet begrijpt en wee wie dat heel goed doet. Wee wie de gestelde vragen, met goede intenties, anders interpreteert dan voorzien… Wie zijn geld ontrok aan de gemeenschappelijke bijdrage wordt nog steeds ontzien, ondanks jarenlange beloftes van gerechtigheid voor de “gepakte”. Ze komen nu nog steeds weg met het slechts betalen van belasting over het laatste jaar, zonder boete, en de ontdoken belasting over voorgaande jaren wordt hen kwijtgescholden. Sorry voor deze kakofonie van zaken die schijnbaar niets met het onderwerp te maken hebben, maar… Er zijn er nog veel meer en ze komen allen op hetzelfde neer. “Overheid” je zet jezelf weer eens te schande. Je lakse reactie op het verdwijnende XP koop je af met onze centen en je bent nog te beroerd om dat met de “lagere” regionen, de gemeenten, te delen.

 • Marc Albers

  Beperkt tot 1500 tekens, hier deel 2:
  Met de zeer snel komende transities gaat ook persoonlijke en vertrouwelijke informatie over de onbetrouwbare digitale lijn, waar niet alleen “hackers” op de loer liggen, maar ook o.a. verzekeringsmaatschappijen die graag hun klandizie weigeren aan risicovolle cliënten.
  Begrijpt u waarom ik als ex-internationaal-ict-manager van een grote lampenfabriek in het zuiden des lands nog steeds mijn OV-chip niet oplaadt, waarom ik DIGID mijd en, zo veel als mogelijk, alles cash betaal?
  Natuurlijk participeer ik in mijn samenleving, omdat ik vind dat iedereen het recht en de plicht heeft om mee te doen, maar een overheid die diefstal van onze gelden toelaat, die voor criminelen geld witwast en die elkaar zelfs, onderling,kaar niet beschermt moet niet te veel rekenen op de meewerking van de lieden die zij, middels de (wederom papieren) participatiewet denkt te mobiliseren. Zonder hand (en daad) in eigen boezem kun je dat wel vergeten
  Dank voor wie tot hier gelezen heeft, Marc (aka de mondige, zie www.dmmgm.nl)

 • S Visser

  Ik vind de reacties meer zinnige inhoud hebben dan het artikel. Zelf had ik over het artikel al een mening geschreven naar de Telegraaf...die tegenwoordig stelselmatig te heftige kritiek (zelf in politiek correcte taal) blijft weigeren:
  Zonde: de overheid had allang op een nieuw systeem moeten overstappen...maar helaas: dezelfde overheid is een meester in het laten bestaan en het doen toenemen van problemen. Met echte oplossingen komt men niet!!! Zo kan men weer jaren discusseren over zogenaamde (lees tegenstrijdige) oplossingen, en daarmee weer jaren de eigen zakken vullen! U weet allen inmiddels wie de werkelijke slachtoffers worden.

 • JG Joosten

  Bill Gates is de lachende derde. Burgers en bedrijven vragen er niet om
  om van besturingsysteem te wisselen.....dit kost handen vol geld wat door de burger opgebracht moet worden. Niemand, met uitzondering van de software leveranciers, zit er om verlegen om de goed werkende programma's aan te passen!

 • H Donkers

  Ik vind het ongeloofeljk dat de overheid met belastinggeld van de burger diensten laat ontwikkelen waar de burger zelf niet van mag profiteren. Kennelijk acht de overheid zich niet het collectief van alle burgers maar een autonome partij die niets met de burgers te maken heeft.
  Natuurlijk is het gewoon een kwestie van poen. Microsoft wil graag dat alle gebruikers weer een nieuw duur pakket kopen en het oude gewoon weggooien.
  In dat geval is het natuurlijk schandalig dat de overheid veel geld uitgeeft voor reparatie om over enige tijd alsnog het nieuwe pakket te moeten kopen.
  En de burgers mogen dit allemaal betalen zonder enig profijt.

Laad meer reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.