Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 1460 bekeken 2 reacties

Overheidsgebruik open source geen must

Het gebruik van Open Source software door de overheid is geen must volgens minister Blok. Keuze voor closed source software behoeft daarom ook geen extra toelichting bij aanbestedingen

Het kabinet geeft bij aanbestedingen open source en closed source gelijke kansen. Minister Blok (Rijksdienst) zegt in zijn 'Tweede voortgangsrapportage uitvoering kabinetsreactie op Eindrapport Tijdelijke commissie ICT' dat de keuze voor Open source niet altijd de beste oplossing hoeft te zijn waar hij tegelijk ook vindt dat daarom de keuze voor closed source niet altijd extra toelichting in een aanbesteding behoeft.

Rijksoverheid
Volgens de minister is onder meer bij implementatieprocessen bij de Rijksoverheid gebleken dat open source software niet gangbaar een goedkopere oplossing is in vergelijk met zijn closed tegenhanger.  Hoewel er aan open software geen licentiekosten zijn verbonden weegt dit voordeel vaak niet op tegen de kosten van implementatie en beheer, alsmede alsnog de afhankelijkheid van een leverancier.

Gemeentelijk niveau
In de brief aan de Tweede Kamer laat Blok ook weten bij enkele gemeenten navraag te hebben gedaan naar het ICT beleid en implementatie van open source software, dit omdat de Kamer eerder zelf deze gemeenten als voorbeeld van gebruik van die software had aangehaald. Ook hier kwam uit naar voren, evenals een eerdere constatering van de Algemene Rekenkamer, dat de kosten vooral worden bepaald door beheer, aanpassing en actualisatie van de software en in mindere mate door de licentiekosten.

Meerder organisaties gaven aan dat het risico op haperende dienstverlening bij open source software aanwezig is door fouten in de software en gebrek aan specifieke kennis er van.

Gelijke kansen
De Rijksoverheid en de ondervraagde gemeenten zitten volgens Blok daardoor op één lijn als het gaat om de keuze in aanbesteding. Ofwel, beide oplossingen hebben gelijke kansen

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.