Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Organisatie

Nieuws 1066 bekeken

Grote steden hekelen bezuinigingen achterstandsbeleid

Het protest richt zich tegen het voornemen om meer dan 100 miljoen te bezuinigen op het budget voor achterstandsleerlingen.

Daarnaast gaat tien miljoen euro achterstandsgeld, dat eerder naar de steden ging, voortaan naar kleinere gemeenten. Ook dat is de grote steden een doorn in het oog. Dat er ook geld naar kleinere gemeenten gaat, vinden de steden terecht. Dit mag echter niet ten koste gaan van de bestrijding van achterstanden in de stadswijken, waar ze groter en hardnekkiger zijn, zo stellen de grotere gemeenten.

De Tweede Kamer vergadert donderdag over het voorstel van staatssecretaris Dekker. De grote steden schrijven daarom nu een brief aan de Kamerleden die erover gaan. De onderwijswethouders van de andere 33 grotere steden hebben hun brief mede-ondertekend.

Het draait bij de plannen van het ministerie om dat de drempel om in aanmerking te komen voor extra aandacht wordt verhoogd. In de toekomst krijgen alleen nog kinderen van mensen met alleen basisschool extra taalonderwijs.

De onderwijswethouders van de steden wijzen erop dat daardoor veel kinderen buiten de boot dreigen te vallen, zoals kinderen van Oost-Europese arbeidsmigranten en van Syrische vluchtelingen.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.