Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Organisatie

Nieuws 1591 bekeken

Spanning over pensioenkorting ABP neemt toe

Het lukt grote pensioenfondsen, waaronder ABP, maar niet om uit de gevarenzone te komen. De kans op korten in 2017 blijft “nadrukkelijk aanwezig”.

Hoewel de financiële positie van ambtenarenfonds ABP afgelopen kwartaal min of meer stabiel is gebleven, geeft zij aan dat haar zogeheten actuele dekkingsgraad nog altijd maar net boven de kritisch grens zit. Daarmee zou aan verlaging van de pensioenen niet meer te ontkomen zijn.

Brexit
De graadmeter die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen schommelt bij ABP rond de 90 procent. De onverwachte Brexit zorgde afgelopen periode voor een schok op de financiële markten, al wist het ABP het effect te beperken dankzij goede rendementen op beleggingen.

Mogelijkheid
ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool meldt donderdag: "Een verlaging in 2017 blijft een reële mogelijkheid. Om dat te voorkomen moet de dekkingsgraad eind december dit jaar boven de kritische grens van ongeveer 90% blijven. Als de dekkingsgraad zou uitkomen op de huidige stand (90,6%) hoeven we de pensioenen niet te verlagen. De ontwikkeling in het komende half jaar van de rendementen en de rente zijn daarvoor van bepalend belang."

ABP schat nu in dat ze de komende 5 jaar het pensioen niet of nauwelijks kan verhogen.

Betty van Wijngaarden

Of registreer je om te kunnen reageren.