Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Ruimte & Milieu

Nieuws 261 bekeken 7 reacties

Gemeente blokkeert natuurbezuiniging

Haarlemmerliede en Spaarnwoude blokkeren de verkoop van het natuurgebied Houtrak. Dit staat haaks op het kabinetsbeleid.

Door een beroep te doen op de Wet voorkeursrecht gemeenten heeft de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude voorkomen dat het gebied moet worden verkocht. De Houtrakpolder is een van de gebieden die volgens het regeerakkoord een besparing moest opleveren.

Hoofdstructuur 
De bezuinigingen komen voort uit de geplande herijking van de Ecologische hoofdstructuur en haar verbindingen. Staatsbosbeheer heeft de opdracht gekregen om natuurgebieden in de verkoop te zetten. Haarlemmerliede en Spaarnwoude wil het gebied behouden als een groene buffer tegen verdere verstedelijking.

Nico van Wijk

7 reacties

 • no-profile-image

  inge van halder

  Ik word blij van dit artikel. Er wordt nagedacht bij haarlemmerliede en spaarnwoude! Dank.

 • no-profile-image

  Peter Verhoef

  Eens met Inge. Dit moesten meer gemeenten gaan doen.

 • no-profile-image

  Ida Sabelis

  Het kán dus wel... dit zouden meer gemeenten moeten doen! (#Heemstede, bijvoorbeeld?)

 • no-profile-image

  Ton

  Wie heeft zoiets onzinnigs bedacht: "Staatsbosbeheer heeft de opdracht gekregen om natuurgebieden in de verkoop te zetten."
  Hopelijk zetten nu eens de lokale politici de hakken in 't zand!

 • no-profile-image

  Paul

  Te dol voor woorden dat (soms moeizaam) verworven gronden voor natuurbehoud nu te koop worden gezet. De enige partijen die belang hebben bij koop zijn niet uit op behoud van natuurwaarden. Integendeel.
  Pluim voor Haarlemmerliede en Spaarnwoude dat zij deze gronden willen behouden.

 • no-profile-image

  Pvan der nol

  Ik ben het eens met de gemeente haarlemmerliede en spaarnwoude hoe groen blijf NEDERLAND.

 • no-profile-image

  Stef

  Moedig van de gemeente, zo'n duidelijk signaal.
  Al moet ik wel opmerken dat een voorkeursrecht betekent dat de gemeente de grond als eerste aangeboden krijgt. Dus om zeker te zijn dat het als natuur behouden wordt, zal de gemeente de gronden moeten aankopen. Ik hoop dat ze genoeg geld in kas hebben, al kost natuurgrond normaliter niet heel veel.
  Maar slotconclusie is dat sommige overheidslagen (of politici) het belang veel scherper zien dan andere overheidslagen (of politici). Wat mij betreft een overwinning van het lokale inzicht in de effecten op de globale en nogal rucksichtslose benadering van zwarte cijfers onder de streep.
  Goed gedaan!

Laad meer reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.